Zoeken

Beginnen met sieraden maken - Ringetjes

Wat heb je nodig?

  • 2 tangen. De makkelijkste tangen voor ringetjes zijn de plakbek of krombektangen. Zelf ga ik voor een combinatie van 1 plakbek en 1 krombek.
  • Ringetjes. Wil je weten welke maat ringetjes je nodig hebt, kijk dan bij de tips&tricks.
  • Sluiting/bedel/eindkap etc.

Hoe maak je ringetjes open en dicht?

>>>>>>>> STAP 1 <<<<<<<<<

Maak het ringetje open met 2 tangen. Je buigt de uiteindes opzij, en niet uit elkaar.

Platbek en krombek tangen werken het gemakkelijkste bij ringetje.


>>>>>>>> STAP 2 <<<<<<<<

Rijg je bedel aan het ringetje. 

Als je een sluiting aan een eindkap zet, of een bedel aan een kraal met oog. Vergeet dan niet beide oogjes aan te rijgen.


>>>>>>>> STAP 3 <<<<<<<<

Buig de uiteindes terug naar elkaar toe.

Doe dit met beleid, zet niet ineens te veel kracht. Houdt je handen en armen niet te ver van je lichaam vandaan. Hoe dichter je handen bij je lichaam zijn, hoe meer controle je hebt.


>>>>>>>> STAP 4 <<<<<<<<

Wiebel het ringetje op en neer om perfect te sluiten.

Krijg je het ringetje niet mooi dicht kijk dan hieronder bij de probleem oplossingen.Help! Mijn ringetjes sluiten niet goed.

Hieronder vind je oplossingen voor de 3 meest gemaakte fouten met het dicht doen van ringetjes. Krijg jij jouw ringetjes na het volgens van onze tips nog niet mooi dicht. Stuur dan een foto of filmpje via Whatsapp naar 0628565517. Dan komen we er samen misschien wel uit.

Probleem 1

Mijn ringetjes zijn ovaal, en sluiten daardoor niet mooi.

Oplossing: Als je de ringetjes met 1 tang openmaakt worden ze ovaal ipv rond. Dit kan je eenvoudig voorkomen door 2 tangetjes te gebruiken.


Probleem 2

Mijn ringetjes gaan niet helemaal dicht.

Oplossing: Een trucje dat ik hierbij gebruik is de ringetjes naast elkaar buigen ipv er exact tegenaan. Je buigt ze te ver dicht. Als de 2 uiteindes elkaar overlappen (dat hoeft slechts 1-2mm te zijn) buig je ze net een tikje terug. De opening is verdwenen.


Probleem 3

Mijn ringetje gaat niet dicht omdat 1 van de uiteindes hoger is.

Oplossing: Als 1 van de uiteindes hoger staat is je ringetjes niet helemaal rond meer. Maar je kan dit eenvoudig oplossen met 1 tang. Je zet een platbektang op beide uiteindes tegelijk en zet zoveel kracht als nodig om de uiteindes gelijk te krijgen. Soms moet je deze handeling een paar keer herhalen.


Welke maat ringetjes heb ik nodig?

Wat wil je maken?
Maat ringetjes
Sluiting aan eindkappen
Niet te dun: Ø5-6mm / 1-1,2mm dik
Schakelketting 2-3mm
Dunne ringetjes, max 0,8mm
Mini schakelketting max 2mm
Allerdunste ringetjes 0,4 – 0,6mm
Kleine bedeltjes
Ø5mm / 0,8-1mm dik
Grote bedels
Ø6-8mm / 1-1,2mm dik
Leer hangers
Ø10-12mm / 1-1,2mm dik
Chunky sieraden (bv sleutelhangers)
Ø8-10mm / 1-1,2mm dik

Welke ringetjes heb ik nodig?

De ringetjes die je kiest bepalen vaak ook de look van je sieraad.

Wat voor sieraden je maakt, je komt ze bijna altijd tegen: ringetjes. Voor de één geen probleem, maar voor heel veel sieraden maaksters een moeilijk klusje. Want welke maat ringetjes heb je nodig en belangrijker nog, hoe krijg je ze netjes dicht?

Eerst een paar algemene tips: 

De maat ringetjes die je kiest is afhankelijk van 2 dingen: 

  1. Wat past er in je bedel/jasseron/eindkap 
  2. Smaak. Sommige houden van kleine ringetjes, bij anderen mogen de ringetjes best opvallen. 
De keuze van een ringetje kan je sieraad maken of breken. Het lijkt zo onbelangrijke, een ringetje. Maar een te groot ringetje maakt je sieraad vaak slordig, met de nadruk op de ringetjes ipv bijvoorbeeld de mooie hangers. Terwijl een te klein ringetje ervoor kan zorgen dan je sieraad wringt, of als ze echt te klein zijn dat je het sieraad verliest.

Roestvrijstaal of Stainless Steel:

Blijft lang mooi, maar is erg hard. De dikkere ringetjes zijn vrij moeilijk te sluiten. Geen ringetjes voor beginners. De mini ringetjes zijn wel makkelijker te sluiten en de enige die in de kleinste maten schakelketting passen. 

DQ metaal: 

Dq metaal staat voor Design Quality. Dit is een in Europa gemaakte metaalmix met een duurzame coating. Dit metaal is een stukje duurder, maar blijft wel een stuk langer mooi dan het zilverkleurige metaal. 

Zilverkleurig metaal: 

 We noemen deze kwaliteit ook wel de hobby kwaliteit. Dit Chinese metaal is afkomstig van ontzettend veel verschillende leveranciers en de kwaliteit is zeer verschillend. Wij kiezen altijd voor de nikkel en lood vrije varianten. Deze zijn iets duurder, maar de kans op een allergische reactie is daardoor een stuk kleiner. Hoe lang dit metaal mooi blijft is voor iedere persoon anders. De verkleuring wordt veroorzaakt door huidcontact. Vooral bij ringetjes in de nek zou ik zelf niet voor dit metaal kiezen, maar voor de Rvs of DQ metaal gaan.

DQ metaal, RVS of toch gewoon zilverkleurig?

Pas de ringetjes aan het soort sieraad aan


Sluitingen nemen vaak al veel ruimte is, dus daar kies ik de ringetjes zo klein mogelijk voor uit. Maar let op dat ze wel moeten kunnen bewegen. Meestal kies ik hiervoor een ringetje van 5-6mm. De dikte is bij een ringetje aan een sluiting nog iets belangrijker, ik ga altijd voor minimaal 1mm dik. Dunner is voor een sluiting niet stevig genoeg. 

Hangers en bedels kunnen met heel veel verschillende ringetjes bevestigd worden. Kleine bedels met een dun ringetje van bv 5×0,8mm. Voor grotere hangers kies je een steviger ringetje van 1-1,2mm dik. De mooiste ringetjes voor bedels zijn voor mij persoonlijk de 6×1,2mm DQ ringetjes. 

Leerhangers hebben veel grotere ringetjes nodig, de gaten zitten vaak lager in het leer, waardoor je al snel een ringetje van minimaal 10mm nodig hebt. 


Sleutel- of tassenhangers bij dit soort sieraden kies ik vaak voor iets grovere ringetjes. Bij een hangers vindt ik dat net iets stoerder. En de dikkere ringetjes zorgen voor meer stevigheid. Ik kies hiervoor de 8×1,2mm of 10×1,2mm.

Zoeken