Zoeken

Beginnen met sieraden maken - Rijgdraad

Beginnen met sieraden maken

>> Rijgdraad

Wat voor soort draad?

Met meer dan 800 verschillende soorten koord & leer weet je misschien niet meer waar mee te beginnen. We hebben de meest verkochte rijgdraden op 1 pagina bij elkaar gezet >>>

Snelle keuze

Soort sieraad Slotje? Rijgdraad
armband nee elastiek, memory wire
armband schuifsluiting satijn, waxkoord, nylon, leer
armband ja gecoat ijzerdraad, nylon, leer
ketting nee alleen voor lange kettingen
elastiek (raden we niet aan), doorzichtig nylon (visdraad), gecoat ijzerdraad 
ketting schuifsluiting satijn, waxkoord, nylon
ketting ja gecoat ijzerdraad, nylon, leer

1. Elastiek


Het meest verkochte rijgdraad: doorzichtig elastiek

We verkopen op dit moment 5 verschillende maten elastiek. 

Welke maat heb je nodig?

0.5mm >> Voor kleine kralen, zoetwaterparels, 12/0 rocailles

0.6mm >> Ook voor kleinere kralen 4-6mm, rocailles

0.7mm >> Kan door bijna alle kralen

0.8mm >> Voor 8mm kralen, grote rocailles, edelstenen.

1.0mm >> Voor grote kralen, 10mm edelstenen. 


Voor doorzichtig elastiek heb je niet perse een rijgnaald nodig. Met een rijgnaald ben je wel een stuk sneller. Krijg jij de knoop van het elastiek ook nooit dicht? Klik dan op onderstaande link. Dan krijg jij het ook voor elkaar.Lees meer over op elastiek rijgen


Gekleurd elastiek

Gekleurd elastiek past niet door alle kralen. Wordt vooral gebruikt voor armbandjes waar je het draad nog ziet. Of voor kinderen. Dit elastiek kan namelijk vaker en beter uitgerekt worden dan het doorzichtige elastiek.

Dit elastiek is meestal te dik om met een rijgnaald te rijgen. Knip het uiteinde schuin af en gebruik een aansteker om voorzichtig het eindje dicht te schroeien. Niet laten branden, dit koord stikt heel erg en je punt wordt dan alleen maar dikker.


2. Gecoat ijzerdraad


Dit is mijn lievelingsdraad om kettingen te rijgen met een slotje. Geen naald nodig. Ik gebruik dit draad ook vaak als geïmproviseerde naald.

Het verschil tussen 0.38 en 0,45mm is niet zo heel groot. De 0.38mm is iets soepeler. Heb je hele zware kralen, gebruik het draad dan dubbel.

Gecoat ijzerdraad maak je vast met knijpkralen, Wil je weten hoe? Volg dan de link hieronder. 


Hoe zet ik een slotje aan gecoat ijzerdraad?

3. Nylon of rattail?


Het verschil tussen nylon en rattail zit in de afwerking. Rattail nylon is iets matter, gewoon nylon glimt. Rattail koord is bij sommige kleuren iets stugger.

Nylon 0.8mm past door de meeste kralen. Maar voor de hele kleine kralen, zoals miyuki rocailles 11/0 of 4mm edelstenen hebben we ook 0,5mm rattail koord.

Met het nylon koord kan je rijgen, knopen, schuifsluitingen maken en macrameeën.


NYLON RATTAIL

Nylon koord kan met een naald geregen worden. Past je draad niet dubbel door de kralen? Brand dan een puntje aan de koord. Nu laat je het heel even branden (echt maat 1 sec). Je krijgt van een bolletje gesmolten nylon. Dit gesmolten nylon trek je heel snel uit tot een punt. Maak je vingers wel nat! 

4. (shiny) Waxkoord


Het verschil tussen waxkoord en shiny waxkoord 


Waxkoord is gemaakt van katoen. Shiny waxkoord is een polyesther. Gewoon waxkoord kan je dan ook niet smelten met een aansteker. Shiny waxkoord is net iets dikker en stugger.

Beide koorden kunnen gebruikt worden om te knopen, macrameeën, rijgen en schuifkopen maken.

Niet alle kralen passen op waxkoord. Vanaf ongeveer 6mm glaskralen, 6/0 rocailles, acryl en metaal kralen passen er vaak wel overheen.

Je kan aan katoen waxkoord geen puntje branden. Wij gebruiken de hasulith lijm om er toch een puntje aan te maken om makkelijker te rijgen.
Shiny waskoord Katoen waskoord

5. Satijn

Op dit moment heel populair: satijn koord

Dit koord wordt vooral gebruikt om armbandjes tussenzetsels te maken. Leg er 2 mooie schuifknopen in en je armbandje is klaar.

We hebben het satijn koord in 1mm en 2mm. Het dunne satijnkoord kan je ook gebruiken om op te rijgen. Wij maken er bijvoorbeeld kettingen mee waar je aan de onderkant wel kralen hebt, maar de bovenkant is geknoopt. Niet alle kralen passen over het 1mm satijn koord. 


6. leer koord

Leer koord wordt niet zo vaak gebruikt om kralen op te rijgen. Met uitzondering van het 1mm leer koord. Dit dunne leer koord kan wel gebruikt worden met bijvoorbeeld 6/0 rocailles.

Gebruik op het dunne leer koord geen hele zware kralen. Grotere metaal kralen of leerschuivers kunnen wel geregen worden op dikker leer. 


7. Nylon visdraad

Door ons eigenlijk nooit gebruikt. Maar wel veel verkocht. Je kan met nylon visgaren rijgen. Het vastmaken is alleen nog wel een dingetje. Vastknopen kan, maar doe dan wel een druppeltje lijm op het knoopje. Ook met knijpkralen kan het wel, maar wees voorzichtig. Knijpkralen hebben een scherpe rand die het koord door kunnen snijden.


    Zoeken